вівторок, 1 грудня 2015 р.

Якого роду слово фентезі

 
   Міфи Греції, епічні тексти народів Скандинавії і кельтських  племен, фінський і румунський фольклор,навіть наші козацькі літописи... Все це бралося за основу для книг, фільмів, серіалів, коміксів, музики, комп'ютерних ігор. Так виник справжній віртуальний світ, що називається фентезі.
  Але якого роду слово фентезі?

   Наталя Дев'ятко про свій роман "Скарби Примарних островів. Карта і компас" говорить: "Скарби" – це пригодницьке фентезі з філософським підтекстом".
   Святослав Чирук задається питанням:"Чому в Україні немає власного Толкіна або якою має бути вітчизняна фентезі?". Послідовно іменником жіночого роду вважає слово фентезі україномовний сигмент вільної енциклопедії, виділяючи наступні жанри : героїчна фентезі, висока (епічна) фентезі, ігрова фентезі й т д. 
    Український лінгвістичний портал "Словники України on-line" зазначає лише, що фентезі - це незмінювана словникова одиниця.
    Пора звертатися до вчених-лінгвістів. Як стверджує А. Загнітко, іменники — назви неістот належать до середнього роду. Такий розподіл у чомусь відповідає початковій родовій диференціації іменників в індоєвропейській мові, у якій назви неістот не могли мати граматичного значення чоловічого або жіночого роду. А далі зазначає, що якраз серед них найпомітніше виявляються нові тенденції перерозподілу невідмінюваних іменників за родами.
  На мою ж думку, чим менше винятків, тим краще. Насамперед, для наших учнів. Тому слова, що тільки-но з'явилися в нашій мові, на кшталт селфі, бієнале, фентезі - це іменники середнього роду. А щодо Вікіпедії... на те вона й вільна енциклопедія. Хоча?

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Деякі інші повідомлення