середу, 4 листопада 2015 р.

Ліричний герой. Як про нього розповісти учням

   Нині діюча програма  пропонує дати поняття про ліричного героя під час вивчення поеми М. Вороного "Євшан-зілля" у 6 класі. Не будемо сперечатися про те, чи не зарано.
    Подумаємо краще, як шестикласникам  так розповісти про нього, щоб у 7 класі вони не казали, що ліричним героєм вірша Т. Шевченка NN ("Мені тринадцятий минало...") є малий Тарас.
    Але спочатку кілька слів про цей термін. Уперше його вжив російський науковець Ю. Тинянов стосовно лірики О. Блока в 1921 році.
  Герой ліричний — умовне літературознавче поняття, образ, що виникає в уяві читача під враженням висловлених у ліричному творі почуттів, переживань, роздумів.
  Визначають ліричного героя
- окремого твору ( "Весна" Б. І. Антонича)
- циклу (кримських сонетів А. Міцкевича)
- книги (збірки І. Франка "Зів'яле листя")
- деякого періоду творчості поета (ранньої поезії М. Рильського)
- творчості окремого автора (лірики Байрона)
- певного художнього напряму ( київських неокласиків)
- певного періоду розвитку літератури (українських поетів-шістдесятників)
   Отож, щоб довести дітям, що ліричний герой і автор - не одне й теж, читаємо вірш П. Грабовського "Швачка". Учні ні в якому разі вже не скажуть, що ліричним героєм є поет. А навпаки, точно визначать, що у творі розкриваються почуття й думки жінки-трудівниці, швачки, змученої надмірною, виснажливою працею. Хоча в деяких літературознавців для героїв подібних віршів існує дещо інший  термін - ліричний персонаж. Та такого не будемо говорити шестикласникам. 
   Можна також запропонувати дітям ще одну поезію П. Грабовського "Не раз ми ходили в дорогу" й переконати їх у тому, що ліричним героєм твору є людина-патріот, яка відчуває себе частинкою отого "ми".
  А після цього дати можливість учням визначити ліричних героїв, наприклад,  у мініатюрах мого улюбленого Л. Талалая. Хай попробують визначити приблизно вік (молода, літня людина) , деякі риси характеру тощо. Знайти їх можна тут
  Ось так, я думаю, можна розповісти учням про ліричного героя.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Деякі інші повідомлення