середу, 29 квітня 2015 р.

Буриме на уроках української літератури

   Буриме — це літературна гра, учасники якої змагаються у складанні вірша, і власне вірш, що народжується у грі, переважно жартівливий, на заздалегідь запропоновані рими, а інколи й на визначену тему.    Буриме з'явилося в 17 столітті у Франції. Назва утворена від поєднання двох французький слів - bout rime, що означає  "римовані кінці рядків". Дуже скоро гра перетворилася на предмет змагання вправних та дотепних відвідувачів модних салонів у всій Європі.


   Традиційні правила цього жанру такі:
- запропоновані рими не можна ні переставляти, ні змінювати;
- конфігурацією рим задається відповідний спосіб римування
- рими не повинні бути банальними (кров-любов),однокореневими, а навпаки - незвичайними.
   Але можливі й додаткові вимоги, наприклад, заздалегідь можна визначити
- тему вірша;
- віршовий розмір.
  Буриме можна ефективно використовувати на уроках літератури і під час вивчення окремих тем (віршові розміри, ритм, рими тощо), і на більшості уроків для проведення поетичних хвилинок.
  Учням  пропонують заримовані слова, визначається термін виконання завдання. Діти складають, як правило, кілька варіантів, вибирають з них один  і читають. Весь клас чи переможець попереднього такого конкурсу визначає найкращий вірш.  Той, хто його склав, може запропонувати свої  заримовані слова наступного разу.
  Скласти буриме можна задавати дітям і додому.
  Варіантів використання гри в навчальному процесі дуже багато. Все залежить від фантазії вчителя та рівня знань учнів у класі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Деякі інші повідомлення