неділю, 28 грудня 2014 р.

Як перевести дату за старим стилем на новий стиль

   Незабаром новорічні та різдвяні свята. Хтось відзначає їх за новим стилем (григоріанським календарем), хтось -  за старим стилем (юліанським календарем). Можливо, впору поговорити про справи "календарні".

    Коли знайомишся з давнішими документами чи дослідженнями з історії літератури, зустрічаєш  дати, вказані за старим стилем. Наприклад, в автобіографії Т. Г. Шевченка читаємо: "В. А. Жуковский с помощью графа М. А. Виельгорского устроили лотерею в 2500 рублей ассигнациями, и этой ценою была куплена свобода Т. Шевченка в 1838 году, апреля 22". То ж коли сталася ця подія за новим стилем?
    Для того, щоб правильно відповісти на це запитання, потрібно скористуватися таблицею.
   До 22 (квітня) додаємо 12 -  буде 4 травня.
    Або ще, один зі своїх листів  з Тифлісу до Б. Грінченка Леся Українка датує так : 25/XI. 1903. Це, звичайно, за старим стилем. За новим буде: до 25 (листопада) додаємо 13 - отримуємо 8 грудня. Що цікаво, коли Леся Українка писала листи закордонним адресатам, де літочислення велося за григоріанським календарем,  то вказувала два варіанти дати (за старим і за новим стилем). Це ще один доказ високої внутрішньої культури нашої поетеси.
    Все просто. Певні труднощі можуть виникнути стосовно дат лютого. Слід пам'ятати про високосні роки та про роки з 2 нулями. Щоб бути зовсім точним, додавати відповідну кількість днів потрібно не з 1 січня, а з 19 лютого відповідно 1700, 1800, 1900 року.

4 коментарі:

  1. Дуже і дуже цікаво. Тут більше математики й астрономії, ніж літератури. В мережі є грунтовні статті про цей перерахунок? Чому і як ?Треба познайомитись. Дякую за поштовх до дій!

    ВідповістиВидалити
  2. Звичайно, є. Дякую за коментар, бажаю успіхів

    ВідповістиВидалити
  3. А мені, математику, все зрозуміло.

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Деякі інші повідомлення