неділю, 14 грудня 2014 р.

Незвичайна книга Віктора Мельника

   Прочитав нещодавно в одному з блогів про незвичайні книги й захотів розповісти про книгу  знаного вінницького поета, відомого спробами істотно розширити традиційні поетичні зміст і форму, Віктора Мельника. Про книгу, яку ніхто не зможе прочитати за все своє життя, хоча вона має всього 30 сторінок.

   Книга називається "Трильярди сонетів" і складається  з 14 творів цієї сталої форми. Автор їх називає "первинними". Але кожен з них написаний так, що може вбирати в себе (способом заміни) від 1 до 13 рядків з будь-яких інших 13 сонетів.   "Такий алґоритм прочитання,- зазначає Віктор Мельник,- віддзеркалює світобачення сучасної "людини інформативної" - часто фраґментарне, колажоподібне, внутрішньо суперечливе".
   Автор підрахував, що таким чином можна  утворити 1111200682555806 варіантів. Щоб усі їх прочитати, потрібні навіть не мільони, а мільярди років.
   Книга видана так, що є можливість кожну сторінку  порізати на 14 смужок з окремими сонетними рядками, а вже з них можна складати "свої" варіанти. Мені здалося, що краще передрукувати сонети, наприклад, у  Word  і вже способом копіювання окремих рядків складати "свої" сонети. Я це робив. І десятикласники робили. І мені,  і їм сподобалося.
   Насамкінець додам, що видання побачило світ 2011 року в Луцьку і з такими естетичними постмодерністськими підходами є першим в Україні.

7 коментарів:

  1. Напевно,дуже незвичайна книга.Про таку я ніколи не чула.

    ВідповістиВидалити
  2. Це, безперечно, постмодерністський твір. На його прикладі легко розтлумачити одинадцятикласникам, що таке постмоденізм.

    ВідповістиВидалити
  3. Чомусь мені не віриться, що всі ті варіанти мають хоч якийсь смисл. Якщо вам не важко, складіть сонет за таким принципом: з 1 сонета - 1 рядок, з 2 - 2 і т.д

    ВідповістиВидалити
  4. Ось сонет ВІктора Мельника за Вашим сценарієм:

    Лишається дожити карнавал
    Осінній макіяж осипавсь долі
    "Панове, робим ставки. Перша - Воля"
    Стоїть стакан - останній п’едестал

    Взискуючий столиць провінціал
    Жонґлери в цирку смислів і символік
    Не сталось українського де Ѓоля
    Наступним президентом - канібал

    Заквітне погляд ружами агоній
    Крізь все - натойбіч - корені бетону
    Розповідаєш - губи на поріз

    Гранітні плити, іній з абрикоси
    Сніги у березневому некрозі
    Безсмертний дощ штрихує час наскіс

    ВідповістиВидалити
  5. Справді, сонет з асоціаціями і передбаченнями. Останні - справджуються, на жаль.

    ВідповістиВидалити
  6. Відкриваються великі можливості творити й експериментувати. Велике спасибі, шановний пан Василь Володимирович, за таку цінну інформацію!

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Деякі інші повідомлення