середу, 4 лютого 2015 р.

Елементи гіпермедійниих технологій на уроках української літератури

 
 Часто буває, що на урок учитель іде не з одним, а з кількома файлами. Одні містять текстову інформацію, інші - графіку, світлини, звукозапис... Як же ефективно застосувати мультимедіа-файли? З досвіду переконаний: без елементів гіпермедійних технологій не обійтись.

   Що ж таке гіпермедіа? Визначень є багато. Для нас, бо ми розглядаємо лише деякі елементи гіпермедійних технологій, найкраще підходить наступне: це нелінійний спосіб подання даних.
  Для цього засосовують гіперпосилання.  Наприклад: у Microsoft Office PowerPoint  гіперпосилання є зв’язком одного слайда з іншим в одній презентації, або зі слайдом з іншої презентації,  або з веб-сторінкою, або з іншим файлом.
    Для уроку рідного краю "Віктор Мельник. Не просто вірші" було підготовлено наступні файли:
-презентація "Життєпис письменника",
-презентація " Сонет як поетична форма",
-текст книжки "Трильярди сонетів",
-мультимедійний посібник "Літературознавчий словничок" тощо.
   Для того, щоб ефективно керувати ними, окремо в Microsoft Office PowerPoint створено презентацію з таким слайдом( див. світлину), назвемо його "ключовим".
   Але мультимедійні файли, як слушно зазначає К. Гринчишина, "перетворюються в гіпермедіа тільки в тому випадку, коли в середину мультимедійних записів вмонтовуються зв’язки, які забезпечують легкість переходу з одного місця в інше" . Інакше кажучи, потрібно не тільки швидко знайти і відкрити потрібний файл, але й так само швидко вийти з нього й повернутися до попереднього, в нашому випадку, "ключового". Для цього відповідні кнопки "швидкого повернення" слід встановити в усіх документах.
   Використання засобів гіпермедіа допомагає економити час, значно інтенсифікує  працю вчителя, й поготів, коли для керування мультимедійними файлами використовується не мишка й клавіатура, а мультимедійна дошка.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Деякі інші повідомлення