неділю, 21 грудня 2014 р.

Про походження псевдоніма Марка Вовчка


     22 грудня 1833 року народилася українська письменниця Марко Вовчок, яка до появи її "Народних оповідань" була просто Марією Олександрівною Вілінською, дружиною фольклориста й учителя Немирівської гімназії Опанаса Марковича. Якраз на Немирівщині  Марія Олександрівна й стала Марком Вовчком.

   Існує декілька версій про походження її псевдоніма. Більшість науковців й літераторів дотримується думки, що він базується на грі звуків і трансформації прізвища:
Марко-вич - Марко-вичка - Марко Вовчок.
   Таку версію підтримує і Валерій Шевчук у своїй книзі "Із вершин та низин". 
    І важко з цим не погодитися. Хоча вінницький науковиць Василь Митрофанович Борщевський зауважував: "Цілком ймовірно, що псевдонім письменниці походить від подільського села Вовчок".
   Так, поблизу Немирова є аж два села, що називаються Вовчок! Для зручності, село, яке ближче до райцентру, місцеві жителі називають чуківським, віддаленіше - брацлавським. Чи знала М. О. Вілінська про їх існування? Напевне. Як відомо, вона у навколишніх селах зі своїм чоловіком записувала від місцевих жителів пісні, казки, легенди. Кілька пісень записано нею у Брацлаві й Тульчині. До цих містечок вона могла потрапити , лише проїжджаючи  через обидва Вовчки.
   Тому хочеться вірити, що якраз присутність на карті Брацлавського повіту цих сіл та співзвучність їх назв з прізвищем майбутнього класика української літератури і спонукало її взяти для себе цей звучний і символічний синонім - Марко Вовчок.



 Інші дописи:
Премія імені Марка Вовчка отримала нових лауреатів тут
Марко Вовчок як людина й жінка тут

5 коментарів:

  1. А як Вам таке припущення: Свій псевдонім М.О. Маркевич, очевидно, взяла за зразком імен, поширених у народних легендах і в побуті селян Немирівського повіту (Марко Вовчок. Життя і творчість у документах...с.8)?

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую, пане Андрію, за ще одну версію, яка теж має право існувати. Проте в цитованій Вами книзі її автори допустили помилку. На той час Немирівського повіту не існувало. А саме містечко належало до Брацлавського повіту

    ВідповістиВидалити
  3. Псевдонім їй вигадав Пантелеймон Куліш. Хоча особисто їй цей псевдонім не подобався.

    ВідповістиВидалити
  4. Псевдонім їй вигадав Пантелеймон Куліш. Хоча особисто їй цей псевдонім не подобався.

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Деякі інші повідомлення