суботу, 3 січня 2015 р.

Різдвяне оповідання

     Про що ще можна говорити вчителям-філологам напередодні Різдва, як не про різдвяні оповідання. Родоначальником цього жанру вважають Чарльза Дікенса. Його різдвяні оповідання побачили світ в 50 роках XIX століття і мали шалений успіх серед читачів усієї Європи.
   У них був майже завжди сумний початок і щасливе закінчення, детально описувалися злидні "маленьких" людей, частину дійових осіб складали фантастичні злі й добрі сили.
   Першим українським різдвяним оповіданням можна вважати повість "Ніч перед Різдвом" Миколи Гоголя. Вона з'явилася на світ на 11  років раніше за  "Різдвяну пісню" Ч. Дікенса!! То ж не дивно, що згодом й інші українські класики  Олена Пчілка, Панас Мирний, Михайло Коцюбинський, Степан Васильченко написали  твори, події в яких відбуваються під час різдвяних і новорічних свят. Вони часто змінювали усталений шаблон різдвяного оповідання, виділяючи одні й ігноруючи інші його ознаки, що видно з таблиці.
   Учні 6-7 класів із задоволенням читають і самі пишуть різдвяні оповідання, якщо їх добре підготувати та вмотивувати. Найкраще це зробити, використовуючи метод літературного творчого індивідуального середньотривалого проекту, де є етапи обдумування, збирання інформації,  аналізу зразків таких творів, написаних відомими письменниками й однолітками, складання власного  оповідання, його презентація.
Зразок дитячого рідвяного оповідання http://vvv62.blogspot.com/2015/12/blog-post_6.html

2 коментарі:

  1. Ознайомлення з кращими зразками різдвяних оповідань зручно провести на уроці позакласного читання. Чи не так?

    ВідповістиВидалити
  2. Найкраще , коли різдвяні оповідання дітям читатимуть їх мами, тата, бабусі або дідусі. Творів, зокрема й сучасних, вдосталь. Одне зауваження: оповідання Панаса Мирного "Морозенко" про дітей, але для дорослих.

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Деякі інші повідомлення