суботу, 8 листопада 2014 р.

Михайло Каменюк - поет афористичний

      Михайло Каменюк - відомий український поет. Дослідники вважають, що поезії Каменюка популярні особливо в молодіжному середовищі завдяки їх експресивності, здоровому скепсису, особливій мелодійності та ритміці.  На нашу думку,  творчій манері поета притаманна й неабияка афористичність.


   Ми прочитали в підручниках визначення , що таке афоризми і що таке крилаті слова. Вони нам здалися не дуже чіткими, тому ми придумали свої . Отже, афоризми - це яскраві висловлювання про певний предмет и чи явища, а крилаті слова – це ті ж самі афоризми, які відомі багатьом.
          У Михайла Каменюка афоризмів чимало. Ними ми вважаємо хоча б наступні рядки з віршів поета: Дружба сталь зігне. Правий шлях, яким долаєш гору. Дума про Україну стомлене серце гріє. Поете будь! Без тебе всі німі. Все до пори: і спокій, і війна, твоє й моє, хороше і погане.  Значну частину афоризмів становлять речення зі складеними присудками, у яких пропущене слово бути в теперішньому часі: Пора багать – осіння благодать. Сліди – слова в недовговічній книзі, де епілог - пробудження від сну.
    А ще:                   Вітчизну мати - це не три кімнати
                                 убрати в рушники і стелажі.
                                 Це - ненависть з любов’ю поєднати,
                                 це - ворога доконче упізнати,
                                коли цвітуть троянди і ножі.
У таких рядках  якраз і проявляється експресивнісь й особлива мелодійність поетової мови
   То ж не дивно, що якраз висловлювання, які містять речення зі складеними присудками, можна назвати уже не афоризмами, а крилатими словами. Ось два приклади: Оборона Буші, оборона Буші, Це для кожного з нас – оборона душі.
                                 Моє Поділля - стежка руса
                                До богоокої ріки.
                                Від Коцюбинського до Стуса
                               Стоять у слові земляки.
       Для того, щоб переконатись, що це справді так, досить набрати в будь-якій пошуковій ситемі початок цих висловлювань - комп`ютер запропонує кількасот посилань. На нашу думку, це і є свідченням крилатості того чи іншого вислову в сучасному світі.
      Мельник Анна, Рибенко Ірина, учениці Брацлавського НВК №1.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Деякі інші повідомлення