четвер, 20 листопада 2014 р.

Собор Архістратига Михаїла

    Мабуть,  ще з дитинства кожному українцеві запам`ятовується приказка "Михайло  на білому коневі їде". Тим, хто підростав у селі, яке ще знало народні свята й традиції, здавалося, що Михайло позичав того коня в  сусіда , колгоспного кормовоза, іздив-роз`їжджав  ним увесь день  околицями й обсипав їх першим снігом.

   І справді, 21 листопада, на день Собору Архістратига Михаїла, часто випадає перша пороша, яка  обіцяє добрий урожай наступного року. Є ще й інші народні прикмети, пов`язані з цим днем: "Якщо на Михайла ніч ясна, то буде зима сніжна", "Якщо на Михайла вітер з полудня, то буде тепло до середини грудня", "Якщо на Михайла день ясний, чекай пізньої весни", "Якщо на Михайла  день хмурий, то довго буде грудень бурий" та інші.
   Після 8 листопада ( Дмитра ) колись у селах уже не було сватань, а після 21 листопада  не справляли весіль. Тому в народі говорили: " До Дмитра - дівка хитра, після Дмитра - хоч комин витри, а після Михайла - хоч за попихайла". Не прислівя - а ціла драма. Чи не так?


1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Деякі інші повідомлення